PrEP

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die de kans op een hiv-infectie sterk verlaagt. Je neemt elke dag één pil met daarin twee hiv-remmers. Ook kun je de pillen alleen rond momenten van risicovolle seks innemen. Als je het medicijn volgens voorschrift inneemt, is het een manier om hiv te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je hierbij medisch begeleid wordt. PrEP beschermt niet tegen andere soa's.

Voor wie?
PrEP is bedoeld voor mensen zónder hiv bij wie het niet (altijd) lukt om condooms te gebruiken, maar die wel een groot risico op hiv lopen. In Nederland geldt dit risico vooral voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en migranten uit landen waar veel hiv voorkomt.

Kosten
PrEP wordt momenteel niet vergoed door de zorgverzekering. De prijs verschilt per producent van het medicijn. Met een geldig doktersrecept betaal je voor 30 tabletten ongeveer €50,- als voor de goedkoopste producent gekozen wordt. Dit is exclusief servicekosten van de apotheek.

Van sommige PrEP-verpakkingen vervalt de houdbaarheid 30 dagen na openen. Als je PrEP alleen rond momenten van risicovolle seks inneemt kan het dus nodig zijn om voor een andere producent of voor een andere verpakkingsvorm (doordrukstrips) te kiezen. Dit is iets duurder. Informeer hiernaar bij je apotheek voordat je het recept inlevert. Houd ook rekening met de kosten van enkele laboratoriumtests die gedaan moeten worden.

Plan minister Bruins
In juli 2018 heeft minister Bruins (Medische Zorg) het plan bekend gemaakt om per 2019 PrEP tegen gereduceerd tarief te verstrekken aan een hoog risicogroep van mannen die seks hebben met mannen. Dit zal georganiseerd worden vanuit 5 tot 7 GGD-regio’s binnen een onderzoekssetting voor een periode van 5 jaar. Er moet echter nog over dit plan gestemd worden door de Tweede Kamer. Verder is er nog veel onduidelijk over de daadwerkelijke uitvoering.

Huidige rol GGD Zuid-Holland Zuid
De GGD Zuid-Holland Zuid verstrekt geen PrEP(-recept). Je kunt wel op de soa-polikliniek van de GGD terecht voor voorlichting over PrEP-gebruik en voor de noodzakelijke soa- en hiv-tests. Geef dan tijdens het consult duidelijk aan dat je komt testen vanwege PrEP-gebruik. Voor de overige tests en voor het recept verwijzen we je naar je huisarts. Het kan zijn dat je huisarts nog niet van PrEP gehoord heeft of er nog geen ervaring mee heeft. Wijs je huisarts zo nodig op de gerelateerde links. Bij resterende vragen kan je huisarts overleggen met een collega-huisarts of met de dienstdoende soa-arts op de GGD.

Nuttige link

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn