Prioritair Testen Onderwijs

Minister Hugo de Jonge heeft op 11 september 2020 besloten het testbeleid tijdelijk aan te passen en prioriteit te geven aan het testen van onderwijspersoneel met klachten die passen bij het coronavirus. Zij krijgen prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.

Voor wie?
Prioriteit geldt alléén voor personeel dat onderwijs geeft aan leerlingen. Werkzaam in het (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs.

Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van deze procedure. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: bij het maken van de testafspraak aan de telefoon én in de teststraat. Wij vragen u om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de prioriteits-teststraten te snel vollopen.

Vanaf wanneer?
Het onderwijspersoneel met klachten passend bij het coronavirus kan zich vanaf maandag 21 september met prioriteit laten testen bij de GGD. Dit kan na toestemming van de eigen schoolleider. Die bepaalt namelijk wie er voor prioriteit in aanmerking komt. Daarbij staat de afweging centraal: moet deze collega met voorrang getest worden, omdat er anders sprake is van niet op te vangen lesuitval en/of dat een klas naar huis moet worden gestuurd?

Hoe meld ik mijn personeel aan?
De medewerker meldt zich bij de schoolleider op het moment dat zij/hij corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft. Wat die klachten zijn, leest u hier. De schoolleider kijkt of de medewerker in aanmerking komt voor prioriteit.
Als dat het geval is:

  1. De schoolleider vult de voorrangsverklaring in (naam en BSN-nummer personeelslid en BRIN-nummer van de school), drukt die af op briefpapier van de school of bestuur, voorziet deze van diens naam, datum en ondertekent de verklaring. Deze verklaring heeft u reeds ontvangen van uw onderwijsvereniging.
  2. De schoolleider stuurt de verklaring digitaal (scan of foto) naar de medewerker. Zorg dat de verklaring helemaal zichtbaar is.
  3. De schoolleider deelt het speciale coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 met de medewerker in kwestie.
  4. De medewerker belt met het speciale telefoonnummer en zorgt dat zij/hij de gegevens paraat heeft zoals die op de voorrangsverklaring staan.
  5. Tijdens dit gesprek wordt een testafspraak gemaakt.
  6. De medewerker wordt dezelfde of uiterlijk de volgende dag getest bij één van de testlocaties in de regio die ingericht is met een zogenaamde ‘prioritylane’. Waar deze is wordt verteld aan de telefoon.
  7. De medewerker ontvangt een bevestiging via e-mail en sms van de afspraak met daarin een tijd en locatie.
  8. Naar de testlocatie neemt de medewerker een identiteitsbewijs mee en de voorrangsverklaring van de onderwijsinstelling. Deze kan op papier of via de telefoon getoond worden
  9. Na afname van de test, is het streven dat de medewerker nog dezelfde dag de uitslag ontvangt. De medewerker kan zelf de uitslag inzien op www.coronatest.nl, hiervoor is een DigiD nodig. Als de medewerker geen DigiD heeft, wordt hij/zij gebeld met de uitslag. Bij een positieve testuitslag wordt de medewerker altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

Hoe krijgt mijn personeel de uitslag?
De negatieve uitslag kan de medewerker zelf vinden op www.coronatest.nl. De medewerker kan met zijn/haar DigiD de uitslag raadplegen en kan daarna direct weer op locatie aan het werk. Bij een positieve uitslag neemt de GGD zo snel mogelijk na de testafname contact op met de medewerker. Het bron- en contactonderzoek wordt gestart en de medewerker moet dan in isolatie.

Contact
Heeft u vragen over testen van onderwijspersoneel met prioriteit, dan kunt u de GGD bereiken via het telefoonnummer 078 – 770 8500, van 8.30 uur tot 17.00 uur. Meer informatie over het prioriteitsbeleid vindt u op Rijksoverheid.nl