Prioritair Testen Zorg

Minister Hugo de Jonge heeft op 11 september 2020 besloten het testbeleid tijdelijk aan te passen en prioriteit te geven aan het testen van zorgpersoneel met klachten die passen bij het coronavirus. Zij krijgen prioriteit omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot.

Voor wie?
Prioriteit geldt alléén voor zorgpersoneel dat 1) onmisbaar is voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg 2) niet te vervangen is door een collega en 3) tegen betaling zorg verleent op grond van de Zorgverzekeringswet, Wet Langdurige Zorg, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, intramurale onderdelen van de Jeugdwet, Wet forensische zorg, Wet Publieke Gezondheid of onder reikwijdte van de Wet BIG.
Ook laboratoriumpersoneel, zzp’ers, uitzendkrachten en medewerkers die uit een pgb betaald worden komen in aanmerking, als zij werken voor een zorgaanbieder in het kader van bovenstaande wetten (zorgverleners die onbetaalde/informele zorg verlenen komen niet in aanmerking).
Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van de prioriteitsprocedure. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: bij het maken van de testafspraak aan de telefoon én in de teststraat. Wij vragen u om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de prioriteits-teststraten te snel vollopen.

Vanaf wanneer?
Zorgpersoneel met klachten passend bij het coronavirus kan zich vanaf maandag 21 september 2020 met prioriteit laten testen bij de GGD.

Hoe kunnen zorgmedewerkers zich aanmelden?
De medewerker meldt zich bij de leidinggevende op het moment dat zij/hij corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft. Wat die klachten zijn, leest u hier. De leidinggevende kijkt of de medewerker in aanmerking komt voor prioriteit of de medewerker checkt dat zelf op Rijksoverheid.nl.

Als de medewerker in aanmerking komt voor testen met prioriteit:

 • Ontvangt de medewerker het speciale coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 van de leidinggevende of via de bovengenoemde website.
 • Belt medewerker met het speciale telefoonnummer en zorgt de medewerker dat hij/zij het BSN bij de hand heeft en de naam van de zorginstelling (wanneer hij/zij in dienst is van een instelling) of het KvK-nummer (als hij/zij zelfstandig of ZZP is) of de AGB-code (als hij/zij vrijgevestigde zorgprofessional is).
 • Tijdens dit gesprek wordt een testafspraak gemaakt.
 • De medewerker wordt dezelfde of uiterlijk de volgende dag getest bij één van de testlocaties in de regio die ingericht is met een zogenaamde ‘prioritylane’. Waar deze is wordt verteld aan de telefoon.
 • De medewerker ontvangt een bevestiging via e-mail en sms van de afspraak met daarin een tijd en locatie.
 • Naar de testlocatie neemt de medewerker een identiteitsbewijs mee en een bewijsstuk om aan te tonen dat hij of zij in de zorg werkt:
  • een loonstrookje, wanneer de medewerker in dienst is bij een zorginstelling;
  • een afschrift van de registratie op www.wkkgzzelftest.nl; een zorgovereenkomst of een afschrift van de AGB-code in het AGB-register als het gaat om een zelfstandige of vrijgevestigde zorgprofessional.
  • Deze bewijsstukken kunnen op papier of via telefoon getoond worden.
 • Na afname van de test, is het streven dat de medewerker nog dezelfde dag de uitslag ontvangt. De medewerker kan zelf de uitslag inzien op www.coronatest.nl, hiervoor is een DigiD nodig. Als de medewerker geen DigiD heeft, wordt hij/zij gebeld met de uitslag. Bij een positieve testuitslag wordt de medewerker altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

Hoe krijgt mijn personeel de uitslag?
De negatieve uitslag kan de medewerker zelf vinden op www.coronatest.nl. De medewerker kan met zijn/haar DigiD de uitslag raadplegen en kan daarna direct weer aan het werk. Bij een positieve uitslag neemt de GGD zo snel mogelijk na de testafname contact op met de medewerker. Het bron- en contactonderzoek wordt gestart en de medewerker moet dan in isolatie.

Belang van een PCR test voor zorgmedewerkers

Contact
Heeft u vragen over testen van zorgpersoneel met prioriteit, dan kunt u de GGD bereiken via het telefoonnummer 078 – 770 8500, van 8.30 uur tot 17.00 uur. Meer informatie over het prioriteitsbeleid vindt u op Rijksoverheid.nl.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn