Testen van kinderen en quarantaineregels

Testen van kinderen
Kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen ook worden getest. Voor het testen van kinderen jonger dan zeven jaar kunt u uitsluitend telefonisch een afspraak maken via het landelijk telefoonnummer: 0800-1202
Voor kinderen vanaf zeven jaar kunt u ook online een afspraak maken. Het kind moet dan wel een eigen DigiD hebben.

Het corona-advies is aangepast voor kinderen die naar de basisschool gaan. Kinderen moeten thuisblijven en getest worden als ze klachten hebben.

Loopneus
Bij verkoudheidsklachten zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn mochten kinderen eerst gewoon naar school. Nu is dat dus niet meer de bedoeling. Af en toe hoesten kan wel, als ze maar geen koorts hebben of benauwd zijn.

Test
Als uit een test blijkt dat een kind geen corona heeft, mag het gewoon weer naar school. Als ouders geen toestemming geven voor een test, moet gewacht worden tot het kind 24 uur klachtenvrij is voordat het weer naar school mag.

Nieuw advies: kinderen met klachten ook testen (Jeugdjournaal)

Sinds 8 februari zijn de scholen en de kinderopvang weer geopend en test de GGD, volgens het beleid van de overheid, ook kinderen zónder klachten. Er zijn dus eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt een kind te laten testen:

  • Kinderen die corona-gerelateerde klachten hebben. Advies is om een kind dan zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft het kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten. Kinderen tot 4 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  • Kinderen die in quarantaine moeten omdat de juf of meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest is. Deze kinderen moeten eigenlijk 10 dagen in quarantaine blijven, maar mogen ook na 5 dagen worden getest om, bij een negatieve testuitslag, eerder uit quarantaine te mogen.
  • Kinderen die uit een bron- en contactonderzoek zijn aangewezen als nauw contact (bijvoorbeeld iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld, blijkt corona te hebben) en om die reden in quarantaine moeten. Het advies vanuit de overheid is om deze kinderen ten eerste zo snel mogelijk te laten testen en vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag de quarantaine worden opgeheven.


Infographic
 coronateststraat
Stroomschema testen bij kinderen
Stroomschema kinderen en corona

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn