Infectieziekten & bestrijding

Veel algemeen bekende ziekten zijn infectieziekten. Denkt u aan een verkoudheid of de waterpokken. Maar ook meer ernstigere ziekten als tuberculose, baarmoederhalskanker of de veteranenziekte (legionellose) zijn infectieziekten. Wat is een infectieziekte en hoe wordt deze veroorzaakt? Wat doet de afdeling infectieziektebestrijding van de Dienst Gezondheid & Jeugd? U leest hieronder de antwoorden.

Wat is een infectieziekte?
Een infectieziekte is een ziekte die in het algemeen wordt overgebracht door mens of dier. Micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten kunnen een infectieziekte veroorzaken. Afhankelijk van het micro-organisme, komt deze binnen via de mond, neus, ogen, huid, wondjes of door onveilig seksueel contact.

Hoe kun je een infectieziekte oplopen?
U kunt op verschillende manieren een infectieziekte oplopen, bijvoorbeeld door:

 • contact met besmette personen;
 • het eten van besmet, bedorven of ongaar voedsel;
 • het in aanraking komen met besmette oppervlaktes of water;
 • het inademen van besmette lucht;
 • contact met besmette dieren of uitwerpselen;
 • insecten (bijv. teken, malariamug).

Infectieziekten a-z
Het is afhankelijk van de ziekte, hoe en wanneer deze wordt overgebracht.

Bij infectieziekten a-z leest u meer informatie over specifieke infectieziekten. 

Bacterie

Wat doet de afdeling infectieziektebestrijding?
De afdeling infectieziektebestrijding van de Dienst Gezondheid & Jeugd houdt zich bezig met het voorkómen, opsporen en bestrijden van besmettelijke ziekten. Dit gebeurt in een team met gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen. Het is afhankelijk van de infectieziekte (en het aantal zieken, de omgeving, enzovoort) wat er precies moet gebeuren. Infectieziektebestrijding wordt uitgevoerd op basis van de Wet publieke gezondheid. 

Heeft u een vraag over een besmettelijke ziekte of wilt u een besmettelijke ziekte melden?
U bereikt de afdeling infectieziektebestrijding:

Telefonisch: 078-7708508 bereikbaar op werkdagen tussen 9:00-12:00 uur en 14:00-16:00 uur. Voor dringende zaken die niet kunnen wachten, neemt u dan contact op via het algemene nummer: 078-7708500.

Per e-mail:   infectieziekten@dienstgezondheidjeugd.nl
Vermeldt alstublieft uw naam en telefoonnummer in het bericht. We streven ernaar uw vraag binnen 2 werkdagen te beantwoorden.

Vergoedt mijn verzekeraar het GGD-bezoek aan de afdeling infectieziektebestrijding?
U bezoekt de GGD als u een infectieziekte hebt. De GGD maakt kosten voor een vaccinatie en/of eventueel (vervolg)onderzoek. Vanaf 1 juli 2013 declareert de GGD deze kosten bij uw zorgverzekeraar. De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten meestal.  In uw zorgverzekering is een eigen risico opgenomen. Het eigen risico is een bedrag dat u elk jaar eerst zelf moet betalen. Daarna betaalt uw zorgverzekering de kosten voor zorg. Alleen mensen die 18 jaar of ouder zijn, betalen dit eigen risico.

Neemt u voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan u vertellen welke zorgkosten worden vergoed, wat uw polisvoorwaarden zijn en hoe uw zorgnota is opgebouwd.

 

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn