Vaccineren, hoe gaat dat precies?

Alle mensen ouder dan 18 jaar ontvangen in de komende maanden een uitnodiging voor de vaccinatie. Het vaccin is veilig en uitgebreid getest. U mag zelf kiezen of u het vaccin neemt. We leggen u graag uit hoe het vaccineren werkt.

Afspraak maken
U ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid. Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die u goed kent om u te helpen. Bijvoorbeeld uw familie of vrienden. Of uw huisarts.

In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kunt u een afspraak maken voor uw vaccinatie bij de GGD. Als u niet zelf kunt bellen dan mag ook een naastbetrokkene dat voor u doen. Houd het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt een aantal vragen en plant twee afspraken in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken.

Vaccineren
De vaccinatielocaties van GGD Zuid-Holland Zuid zijn in Dordrecht en Gorinchem. De adressen zijn:

DeetosSnelhal
Vorrinklaan 202
3317 KZ  Dordrecht
Sporthal de Hoefslag
Hoefslag 9a
4205 NK Gorinchem

Naar de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocaties zijn goed bereikbaar met de fiets en de auto. U kunt gratis parkeren. Van de parkeerplaats is het ongeveer 50 - 100 meter lopen. U kunt ook met het openbaar vervoer komen. Als u geen vervoer heeft naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. U mag een begeleider meenemen.

In de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. U meldt u aan de registratiebalie, en gaat vandaar naar de prikkamer. Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtkamer om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. De afstand die u moet lopen is in totaal ongeveer 100 meter. En als het nodig is, zijn er ter plekke rolstoelen aanwezig.

Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig.

Dit neemt u mee naar de afspraak:

 • Mondkapje
 • Paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs
 • De afspraakbevestiging
 • Een ingevulde gezondheidsverklaring.
 • Een medicatieoverzicht als men medicijnen gebruikt. Op te vragen bij de apotheek. 

U mag iemand meenemen naar de afspraak om u te helpen.

Bijwerkingen
Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de algemeen geldende coronaregels volgen.

Meer informatie
We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft over de coronavaccins en de vaccinatie zelf.

 • Heeft u algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
 • Voor specifieke vragen aan de GGD Zuid-Holland Zuid kunt u bellen met 078 – 770 8580 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn