Veelgestelde vragen en antwoorden

Wanneer kan ik me laten testen?
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Mensen die risico gelopen hebben op een besmetting, kunnen zich ook zonder klachten laten testen.

Het is al verstandig om een coronatest te laten afnemen als u lichte klachten hebt, die mogelijk wijzen op aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Denk daarbij aan:

 • koorts (38 graden of hoger) of een koortsig gevoel;
 • hoesten met of zonder slijm;
 • neusverkoudheid;
 • moeheid;
 • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen;
 • keelpijn;
 • spierpijn en gewrichtspijn;
 • hoofdpijn;
 • pijn in de borstkas.

Hoe vraag ik een test aan?

 • Telefonisch. Om een testafspraak te maken belt u naar het landelijke gratis telefoonnummer 0800-1202. U kunt zeven dagen per week bellen, tussen 08.00 uur en 20.00 uur.
  Voor het maken van een afspraak worden u een paar vragen gesteld over uw klachten. Houd uw BSN-nummer bij de hand, want ook daar wordt naar gevraagd. Voor het afnemen van de test krijgt u tijdens het telefoongesprek de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Als het heel druk wordt, kan het voorkomen dat u een extra dag moet wachten om getest te worden.
 • Online. U kunt ook online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.
  Online kan een testafspraak gemaakt worden via coronatest.nl. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt dit ook per e-mail en sms gemeld. Inzien van de uitslag kan weer op de site met DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart.
  Veelgestelde vragen online testafspraak.

Waar wordt de test afgenomen?
U wordt ingepland bij een testlocatie in de buurt. In onze regio zijn er momenteel drie testlocaties beschikbaar.

 • *Calandstraat 44 in Dordrecht.
  Openingstijden: maandag t/m zondag van 8:30 tot 17:00 uur
 • Edisonweg 9 in Gorinchem.
  Openingstijden: maandag t/m zondag 8:30 tot 17:00 uur
 • Vrouwenhuisjesweg 1 in Mijnsheerenland.
  Openingstijden: maandag t/m zondag 08.30 tot 17.00 uur

Is daar geen ruimte of wijkt u liever naar een andere regio uit? De persoon die u aan de lijn krijgt kan u vertellen op welke andere testlocaties u ook terecht kunt. 

Ik ben te ziek of te kwetsbaar om naar de teststraat te komen. Wat nu?
Wij adviseren u om bij ernstige en acute klachten eerst de huisarts of het ziekenhuis te bellen. Dat geldt ook voor zeer kwetsbare patiënten. Zij kunnen de test eventueel zelf bij u afnemen.

Hoe en waar vindt de test plaats?
Als u getest wordt in de teststraat, dan rijdt u met uw auto of fiets de teststraat in. Lopend de teststraat bezoeken kan uiteraard ook.

De teststraat op de *Calandstraat is geen zogenaamde 'drive through' maar een locatie waar de bezoekers te voet binnenkomen. Zij parkeren de auto op het terrein en lopen vervolgens naar binnen voor de test. Hiervoor is een route ontworpen waardoor bezoekers -op 1,5 meter afstand van elkaar- een eenrichtingsweg door het pand afleggen. Medewerkers maken gebruik van een andere route, waardoor zij en de bezoekers elkaar alleen bij de test ontmoeten. Op de *Calandstraat is één 'drive through straat' ingericht. Deze wordt gebruikt voor priotesten van zorg- en onderwijspersoneel. De medewerkers van de teststraat geven u ter plekke verdere instructies.

Voor de test strijkt een verpleegkundige met een wattenstokje over het slijmvlies achter in uw neus en keel. Voor een goed verloop is het belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip komt.

Wat kost een test?
Het laten afnemen van een test is gratis. U ontvangt geen factuur. Alle kosten komen voor rekening van de staat.

Ik heb me al eens laten testen. Mag het nog een keer?
Ja, als er sprake blijft van klachten, mag u zich opnieuw laten testen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat u zich, zonder klachten, ter geruststelling laat testen.

Wanneer krijg ik de uitslag?
Zowel bij een negatieve als een positieve uitslag wordt u binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een negatieve uitslag dan wordt u gebeld door iemand van het landelijke callcenter. Als er sprake is van een besmetting met het coronavirus, dan wordt u daarover gebeld door:
- uw GGD, als u de test hebt aangevraagd via het landelijke callcenter
- uw arts, als u via een Arbo-, instellings-, of huisarts een test hebt aangevraagd.

Uitslagen coronatest digitaal in te zien
Vanaf woensdagavond 14 oktober zijn ook de positieve uitslagen van de coronatest te zien op de website coronatest.nl. Deze nieuwe toevoeging aan het proces betekent dat mensen sneller hun uitslag kunnen zien en dus sneller de juiste maatregelen kunnen nemen.
Zowel de positieve als de negatieve uitslag zijn online in te zien op coronatest.nl (inloggen met digid). Het inzien van de positieve uitslag is nieuw en is een extra toevoeging aan het bestaande proces dat hierdoor verder niet wijzigt.

Het blijft zo dat alle mensen met een positieve uitslag gebeld worden door de GGD in het kader van bron- en contactonderzoek. Direct onder de uitslag staat: De GGD belt je zo snel mogelijk om het bron- en contact onderzoek te starten. Dit kan 1-2 dagen duren. Blijf daarom telefonisch goed bereikbaar. Wat wel verandert is dat iemand die de uitslag al heeft ingezien zijn/haar contacten direct kan informeren.

De besmettingen lopen hard op en weten we dat niet iedereen netjes thuisblijft in afwachting van de uitslag. In het kader van de publieke gezondheid vinden we het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weten dat ze besmet zijn, thuis moeten blijven en hun huisgenoten en nauwe contacten ook.

Wat doe ik bij een negatieve uitslag?
Als de uitslag van de test negatief is, dan hebt u nu geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. U moet zich wel aan de regels blijven houden die voor alle Nederlanders gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij u in huis wonen, was regelmatig uw handen en hoest en nies in uw elleboog. Krijgt u opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Bel dan opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202 of neem contact op met uw huisarts.

Hebt u zich laten testen omdat u een nauw contact bent van iemand die besmet is met het coronavirus? Ook bij een negatieve testuitslag geldt dan nog steeds dat u de resterende dagen van de quarantainetijd van 10 dagen thuis moet blijven. U kunt namelijk alsnog ziek worden en de ziekte verspreiden.

Volg in dat geval de aanwijzingen die u van de GGD hebt gekregen en bel ons bij vragen (078 770 8580).

Hoe en waar vindt de test plaats?
Als u getest wordt in de teststraat, dan rijdt u met uw auto of fiets de teststraat in. Lopend de teststraat bezoeken kan uiteraard ook. De testlstraat op de*Calandstraat is geen zogenaamde 'drive through' maar een locatie waar de bezoekers te voet binnenkomen.  De medewerkers van de teststraat geven u ter plekke verdere instructies. Voor de test strijkt een verpleegkundige met een wattenstokje over het slijmvlies achter in uw neus en keel. Voor een goed verloop is het belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip komt.

Kunnen kinderen jonger dan 12 jaar ook getest worden?
Ja, kinderen jonger dan 12 jaar kunnen ook getest worden. Hiervoor worden de afspraken ook via het landelijk telefoonnummer 0800 - 1202 ingepland. 

Sneltesten
Wij garanderen betrouwbare, veilige en gratis testen in onze teststraten voor iedereen met coronaklachten. Wij weten dat er organisaties zijn die ook testen aanbieden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan, noch hebben wij daar zicht op. Wel zijn wij verantwoordelijk voor het bron- en contactonderzoek bij positieve uitslagen van deze meldingsplichtige A-ziekte.
Wij krijgen ook meldingen via commerciële test organisaties, maar zijn niet verantwoordelijk voor het toezicht op die meldingsplicht.
De oproep van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om goed te kijken of je een gevalideerde test krijgt, onderschrijven wij. Vanuit onze rol binnen de publieke gezondheid, zien wij grote risico’s wanneer mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen omdat ze denken dat ze niet besmet zijn, terwijl ze dat wel zouden kunnen zijn.

Meer weten?

 • Op coronatest.nl vindt u meer informatie over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.
 • Wilt u geen testafspraak maken, maar hebt u andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar het publieksinformatienummer 0800 1351. U kunt zeven dagen per week bellen tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland kunt u het nummer bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.
 • Bent u in onze teststraat getest en wilt u hierover graag meer informatie bekijk dan deze folder. (de folder is ook in het Engels,Turks en Arabisch beschikbaar)
 • Hebt u vragen over het besmettingsrisico in uw omgeving, of bent u in contact geweest met een corona patiënt, en hebt u vragen over hoe hiermee om te gaan? Bel dan met de GGD via (078) 770 85 80.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn