Veelgestelde vragen en antwoorden

Wanneer kan ik me laten testen?
Het is al verstandig om een coronatest te laten afnemen als u lichte klachten hebt, die mogelijk wijzen op aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Denk daarbij aan:

 • koorts (38 graden of hoger) of een koortsig gevoel;
 • hoesten met of zonder slijm;
 • neusverkoudheid;
 • moeheid;
 • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen;
 • keelpijn;
 • spierpijn en gewrichtspijn;
 • hoofdpijn;
 • pijn in de borstkas.

Kom ik wel in aanmerking voor een test?
Tot voor kort konden alleen specifieke groepen zich laten testen. Nu is die mogelijkheid er voor iedereen die klachten heeft. Mensen zonder klachten worden niet getest.

Hoe vraag ik een test aan?

 • Telefonisch. Om een testafspraak te maken belt u naar het landelijke gratis telefoonnummer 0800-1202. U kunt zeven dagen per week bellen, tussen 08.00 uur en 20.00 uur.
  Voor het maken van een afspraak worden u een paar vragen gesteld over uw klachten. Houd uw BSN-nummer bij de hand, want ook daar wordt naar gevraagd. Voor het afnemen van de test krijgt u tijdens het telefoongesprek de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Als het heel druk wordt, kan het voorkomen dat u een extra dag moet wachten om getest te worden.
 • Online. U kunt ook online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.
  Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt dit ook per e-mail en sms gemeld. Inzien van de uitslag kan weer op de site met DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart.
  Veelgestelde vragen online testafspraak.

Waar wordt de test afgenomen?
U wordt ingepland bij een testlocatie in de buurt. In onze regio zijn er momenteel drie testlocaties beschikbaar.

 • Oranjepark 13 in Dordrecht
 • Edisonweg 9 in Gorinchem.
 • Vrouwenhuisjesweg 1 in Mijnsheerenland.

Is daar geen ruimte of wijkt u liever naar een andere regio uit? De persoon die u aan de lijn krijgt kan u vertellen op welke andere testlocaties u ook terecht kunt. 

Ik ben te ziek of te kwetsbaar om naar de teststraat te komen. Wat nu?
Wij adviseren u om bij ernstige en acute klachten eerst de huisarts of het ziekenhuis te bellen. Dat geldt ook voor zeer kwetsbare patiënten. Zij kunnen de test eventueel zelf bij u afnemen.

Hoe en waar vindt de test plaats?
Als u getest wordt in de teststraat, dan rijdt u met uw auto of fiets de teststraat in. Lopend de teststraat bezoeken kan uiteraard ook. De medewerkers van de teststraat geven u ter plekke verdere instructies. Voor de test strijkt een verpleegkundige met een wattenstokje over het slijmvlies achter in uw neus en keel. Voor een goed verloop is het belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip komt.

Wat kost een test?
Het laten afnemen van een test is gratis. U ontvangt geen factuur. Alle kosten komen voor rekening van de staat.

Ik heb me al eens laten testen. Mag het nog een keer?
Ja, als er sprake blijft van klachten, mag u zich opnieuw laten testen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat u zich, zonder klachten, ter geruststelling laat testen.

Wanneer krijg ik de uitslag?
Zowel bij een negatieve als een positieve uitslag wordt u binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een negatieve uitslag dan wordt u gebeld door iemand van het landelijke callcenter. Als er sprake is van een besmetting met het coronavirus, dan wordt u daarover gebeld door:
- uw GGD, als u de test hebt aangevraagd via het landelijke callcenter
- uw arts, als u via een Arbo-, instellings-, of huisarts een test hebt aangevraagd.

Wat doe ik bij een negatieve uitslag?
Als de uitslag van de test negatief is, dan hebt u nu geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. U moet zich wel aan de regels blijven houden die voor alle Nederlanders gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij u in huis wonen, was regelmatig uw handen en hoest en nies in uw elleboog. Krijgt u opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Bel dan opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202 of neem contact op met uw huisarts.

Hebt u zich laten testen omdat u een nauw contact bent van iemand die besmet is met het coronavirus? Dan kan het zo zijn dat u toch nog even thuis moet blijven.

Volg in dat geval de aanwijzingen die u van de GGD hebt gekregen en bel ons bij vragen (078 770 8580).

Hoe en waar vindt de test plaats?
Als u getest wordt in de teststraat, dan rijdt u met uw auto of fiets de teststraat in. Lopend de teststraat bezoeken kan uiteraard ook. De medewerkers van de teststraat geven u ter plekke verdere instructies. Voor de test strijkt een verpleegkundige met een wattenstokje over het slijmvlies achter in uw neus en keel. Voor een goed verloop is het belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip komt.

Kunnen kinderen jonger dan 12 jaar ook getest worden?
Ja, kinderen jonger dan 12 jaar kunnen ook getest worden. Hiervoor worden de afspraken ook via het landelijk telefoonnummer 0800 - 1202 ingepland. 

Meer weten?

 • Op www.rijksoverheid.nl/coronatest vindt u meer informatie over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.
 • Wilt u geen testafspraak maken, maar hebt u andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar het publieksinformatienummer 0800 1351. U kunt zeven dagen per week bellen tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland kunt u het nummer bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.
 • Bent u in onze teststraat getest en wilt u hierover graag meer informatie bekijk dan deze folder. (de folder is ook in het Engels en Arabisch beschikbaar)
 • Hebt u vragen over het besmettingsrisico in uw omgeving, of bent u in contact geweest met een corona patiënt, en hebt u vragen over hoe hiermee om te gaan? Bel dan met de GGD via (078) 770 85 80.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn