Voeding & Bewegen

Overgewicht bij jongeren is in Nederland een steeds groter wordend probleem. De regio Zuid-Holland Zuid is daar helaas geen uitzondering op. Ongeveer één op de vijf leerlingen in deze regio kampt met overgewicht. Een kind met overgewicht heeft een grote kans om als volwassene ook overgewicht te hebben. Het is dus belangrijk om op jonge leeftijd al gezonde gewoonten aan te leren. Jong geleerd is oud gedaan! De 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben samen besloten om van gezond gewicht een speerpunt te maken.

In 2008 is het programma Gezond Gewicht van start gegaan.Dit programma loopt nog tot 1 januari 2016. Hierbij werken onder regie van de Dienst Gezondheid & Jeugd diverse partijen samen om de inwoners van Zuid-Holland Zuid te stimuleren tot een gezonde leefstijl.

Is overgewicht gevaarlijk?
Overgewicht kan leiden tot verschillende ziektes. Het lichaam moet veel harder werken om alle functies uit te voeren als iemand te zwaar is. Mogelijke gevolgen zijn pijn in de rug, pijn aan de gewrichten, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Daarnaast voelen zware mensen zich vaker eenzaam, verdrietig of gespannen. 
 
De doelgroepen

0-4 jaar
Het programma Gezond Gewicht heeft aandacht voor de allerkleinsten, de kinderen van 0-4 jaar en hun directe omgeving. In de eerste levensjaren vormen zich belangrijke gewoonten. Dit betekent dus dat vroeg moet worden begonnen met het aanleren van een gezonde leefstijl. Het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en het consultatiebureau spelen hierin een belangrijke rol.

4-12 jaar
Ook de basisschool kan iets doen aan het overgewicht van leerlingen. Veel scholen kiezen daarom voor gezonde traktaties, water drinken, gezonde lunchboxen en speelvriendelijk inrichting van het schoolplein. Wilt u meer informatie over wat uw school doet aan gezondheid? Vraag dit dan na op de basisschool.

12+
Het aanbod voor deze doelgroep varieert van lespakketten, kooklessen, sportclinics, tot het realiseren van een gezonde schoolkantine op de school van uw kind. 

Volwassenen
Als ouder is het belangrijk het goede voorbeeld te geven aan uw kind. Maak daarnaast afspraken over samen eten, ontbijten, tussendoortjes en bewegen.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn