Wat moeten we doen bij een uitbraak?

Leerlingen in het onderwijs zijn geen risicogroep. Het advies om scholen te sluiten wordt daarom vrijwel nooit gegeven, tenzij het een kwetsbare groep betreft, zoals het speciaal onderwijs. Vanuit onderwijskundig oogpunt kan de beslissing worden gemaakt om een school te sluiten, maar deze beslissing is aan de school zelf.


Isolatie?

Als iemand positief getest is op corona, is deze persoon besmettelijk voor andere personen. Om deze reden moet iemand die positief is getest in isolatie. De positief geteste persoon mag pas uit isolatie als hij/zij 24 uur zonder klachten is EN minimaal 7 dagen na start van de klachten. Deze regels gelden voor volwassenen en kinderen.

Quarantaine?
Als iemand in nauw contact (>15 minuten <1.5 meter) is geweest met een persoon met corona, of op reis is geweest naar een oranje gebied, hebben ze een hoger risico om zelf corona te ontwikkelen. Twee dagen voordat mensen klachten ontwikkelen, kunnen ze het virus al verspreiden en anderen besmetten. Om te voorkomen dat nauwe contacten mensen besmetten, wordt hen geadviseerd om in quarantaine te gaan. Deze quarantaine duurt 10 dagen, omdat ze tot 10 dagen na het laatste contact klachten kunnen ontwikkelen. Als ze in deze 10 dagen klachten ontwikkelen, is er een reden om te testen. Als de test negatief is dan zal de quarantaineperiode toch afgemaakt moeten worden, omdat iemand alsnog corona kan ontwikkelen. Is deze test positief, dan gelden de isolatie-maatregelen zoals hierboven beschreven.
Deze regels gelden voor volwassenen. Deze regels gelden niet voor kinderen t/m groep 8 zonder klachten. Kinderen t/m groep 8 mogen zonder klachten wel naar school, BSO of sporten wanneer zij in quarantaine zijn na een reis naar een oranje gebied, of wanneer zij nauw contact zijn. Kinderen t/m groep 8 mogen niet naar school, BSO of sporten wanneer ze huisgenoot zijn van iemand die positief getest is.

We hebben in een handig overzicht weergegeven of een docent of leerling wel of niet naar school mag.

Meer informatie
Leefregels en informatiebrieven

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn