Huwelijksdwang

Een jongen, meisje, man of vrouw dwingen om met iemand te trouwen is huwelijksdwang. Eén of beide partners is het er niet mee eens. Nee zeggen wordt vaak niet geaccepteerd. In Nederland heeft iedereen het recht om zelf zijn/haar partner te kiezen. Niemand mag gedwongen worden tot een huwelijk.

Wat kan ik er tegen doen?
Willen jouw ouders dat je trouwt met iemand die zij voor jou hebben uitgekozen en ben je het er niet mee eens? Of denk je dat jouw vakantie met je ouders een verloving met je aanstaande man of vrouw tot gevolg heeft? Zoek hulp! Je hoeft je er niet voor te schamen.
De onderstaande instanties staan voor je klaar om je te helpen:

 • Veilig Thuis 0800-2000
 • De Kindertelefoon: 0800-0432 of chat via de website;
 • of bel in geval van nood: 112.

Noodplan
Uithuwelijking tegen je zin of gedwongen achterlating kan als verrassing komen. Maak een noodplan als je bang bent dat jou dit kan overkomen.  Schrijf je verhaal op, kopieer belangrijke papieren en neem iemand in vertrouwen! Dit kan een mentor op school, wijkagent, leerkracht, studentenbegeleider of maatschappelijk werker zijn. Schakel niet zomaar een vriend(in) of familielid in, want die kunnen onder druk worden gezet en zelf gevaar lopen. Het noodplan en de te volgen stappen kan je hier downloaden.

Ken je iemand?
Denk je dat een familielid, vriend, vriendin, klasgenoot, buurmeisje of iemand anders te maken heeft of kan krijgen met huwelijksdwang? Doe dan iets! Je kunt iemand echt helpen, zonder hier heel veel voor te hoeven doen:allereerst: goed luisteren!

 • je moet diegene beloven - en je hieraan houden - dat je niets doorvertelt aan anderen zonder zijn of haar toestemming;
 • vraag of hij of zij hulp nodig heeft en of jij kan helpen;
 • bespreek met elkaar wat diegene zou kunnen doen, bijvoorbeeld het inschakelen van een volwassen vertrouwenspersoon. Bel met het Veilig Thuis (0800-2000) of ga naar de politie.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn