Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. In Nederland is het besnijden van meisjes verboden. Meisjesbesnijdenis is een traditie (een gewoonte binnen een cultuur) die al heel lang bestaat. Het is een belangrijk ritueel binnen de gemeenschappen waar het voorkomt. Het verschilt op welke leeftijd meisjes besneden worden. Soms al net na de geboorte, maar meestal als een meisje tussen de 4 en 12 jaar is. Soms gebeurt het ook vlak voor het huwelijk.

Vier typen
Er zijn vier typen meisjesbesnijdenis:

 • type 1: een deel of de hele clitoris wordt verwijderd. Dit wordt clitoridectomie genoemd;
 • type 2:  een deel of de hele clitoris wordt verwijderd. Daarnaast worden de kleine schaamlippen verwijderd. Soms worden ook de grote schaamlippen verwijderd. Dit wordt ook excisie genoemd;
 • type 3: de vaginale opening wordt kleiner gemaakt. Dit gebeurt door de kleine schaamlippen te verwijderen en daarna aan elkaar hechten van de kleine/grote schaamlippen. Hierbij kan de clitoris ook worden verwijderd. Dit wordt ook infibulatie genoemd. Er blijft bij dit typen slecht een klein gaatje open waar de urine en menstruatiebloed doorheen moet;
 • type 4: Alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, zoals prikken, piercing, kerven, schrapen en wegbranden.

Alle vier de typen zijn in Nederland strafbaar.

Wat zijn de gevolgen?
Meisjesbesnijdenis doet veel pijn, zeker omdat dit vaak zonder verdoving gebeurt. Tijdens en na de besnijdenis kan je veel bloed verliezen. Omdat een besnijdenis vaak niet onder hygiënische omstandigheden plaatsvindt is de kans op infecties erg groot. Maar ook na de besnijdenis hebben veel vrouwen last van infecties, hebben ze pijn bij het plassen en raken sommige vrouwen onvruchtbaar. Ook kunnen meisjes en vrouwen last krijgen van angsten en somberheid.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland wordt meisjesbesnijdenis ongeveer vijftig keer per jaar uitgevoerd. De meeste meisjes worden besneden in het buitenland. In Somalie, Egypte, Sudan, Eritrea, Sierra Leone, Guinee en Mali komt meisjesbesnijdenis het vaakst voor. Op deze website is meer informatie te vinden over meisjesbesnijdenis.

Is het strafbaar?
Ja! Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn strafbaar, ook als ze niet in Nederland worden uitgevoerd. Nederland ziet het als een ernstige vorm van kindermishandeling. Iedereen die aan de besnijdenis heeft meegeholpen is strafbaar.

Meisjesbesnijdenis wordt vaak onterecht in verband gebracht met de Islam, maar in de Koran staat het nergens beschreven. In 2006 is een Fatwa ondertekend door Egyptisch Mufti. Een fatwa is een advies van een islamitische geleerde op basis van de Koran en de Soenna met betrekking tot een specifieke kwestie. 

Wat kan ik er tegen doen?
Heeft u een dochter die volgens de traditie besneden gaat worden, maar wilt u dat eigenlijk niet? Je bent een meisje dat misschien besneden gaat worden? Je kent iemand waarbij je denkt dat zij besneden gaat worden? Of wil je meer informatie over meisjesbesnijdenis? Bel dan met het Steunpunt Huiselijk Geweld: 0909-63 53 786. Hier kunt u zonder uw gegevens kenbaar te maken informatie opvragen en/of een gesprek aanvragen.  Ook kan je de folder “mijn ouders zeggen nee” in verschillende talen downloaden op de website van Pharos. 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn