15 juni: Internationale dag bestrijding ouderenmishandeling

dinsdag 06 juni 2017

15 juni staan we in de hele wereld, extra, stil bij ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling blijkt voor velen een nog onbekend begrip te zijn. Het is echter een fenomeen waarvan ongeveer 6 % van de ouderen in Nederland slachtoffer wordt.

Financiële uitbuiting, verwaarlozing, psychische, lichamelijke en ook seksuele mishandeling van mensen ouder dan 65 jaar spelen
zich veelal af in de huiselijke kring van de ouderen. Bij financiële uitbuiting bijvoorbeeld betreft het in 85 % van de gevallen familieleden die zich hieraan schuldig maken.
Vaak gebeurt dit doelbewust maar we zien ook wat we noemen de ontspoorde mantelzorg. Dat is mishandeling die niet met opzet plaatsvindt maar het gevolg is van oververmoeidheid, onkunde of gebrek aan vaardigheden. Het zijn vaak  invoelbare reacties, maar altijd ontoelaatbaar.   

Gelukkig bestaat sinds drie jaar de verplichte wet 'meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling'. Deze wet is ook van toepassing voor ouderen. De wet geeft hulp- en dienstverleners handvatten  en zorgt dat er goede afwegingen gemaakt kunnen worden. Hulp- en dienstverleners hebben de mogelijkheid advies te vragen en indien nodig te melden bij Veilig Thuis. Ook in Zuid Holland-Zuid leidt dit tot meer signalering en een betere aanpak van ouderenmishandeling.

Veilig Thuis Zuid Holland-Zuid en Indigo Zuid Holland-Zuid blijven samen met de ketenpartners en gemeenten aandacht besteden aan de bestrijding van ouderenmishandeling.
De bestrijding van ouderenmishandeling vraagt altijd aandacht maar op de internationale dag, bestrijding ouderenmishandeling, staan we extra stil bij dit onderwerp.

Met vragen over de bestrijding van ouderenmishandeling kunt u terecht bij Veilig Thuis ZHZ, tel 0800-2000.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn