31 mei: Wereld Niet Roken Dag

woensdag 31 mei 2017

Vandaag is het de jaarlijkse Wereld-Niet-Roken-Dag. Wereldwijd worden rokers uitgedaagd om - ten minste één dag - te stoppen met roken en dit vervolgens zo lang mogelijk vol te houden. In Zuid-Holland Zuid rookt 20% van de volwassenen wel eens. Landelijk is dat 24%. Ondanks het lagere percentage wordt in de regio op verschillende manieren ingezet op niet-roken vanwege de grote gezondheidswinst.

"Roken is slecht voor je gezondheid. Dat hoeven we niemand meer te vertellen. Stoffen in tabaksrook, zoals nicotine, koolmonoxide en teer, zijn schadelijk", aldus GGD-adviseur publieke gezondheid Debbie van der Linden. "Landelijk sterven jaarlijks ruim 20.000 mensen aan roken. Het veroorzaakt ernstige ziekten, hoge bloeddruk, schade aan de bloedvaten en een slechte conditie. Ook meeroken schaadt de gezondheid. Stoppen met roken resulteert binnen 24 uur al in gezondheidswinst."

Gemeenten in de regio hechten belang aan het terugdringen van roken. De GGD zet daar op verschillende manieren op in, met lokale initiatieven en door aan te sluiten op landelijke campagnes. "Tijdens Stoptober (in de maand oktober), met landelijk ruim 53.000 stoppers in 2016, worden rokers in de hele regio op verschillende manieren aangemoedigd te stoppen. Verder zetten we in op de jeugd. Als voorbeeld: 4% van de 12 t/m 15-jarigen in ZHZ rookt minimaal wekelijks. De adviseurs Gezonde School werken samen met scholen aan rookvrije schoolterreinen. Daarnaast wordt op rookvrije sportclubs ingezet, zodat een goed voorbeeld aan kinderen wordt geven. Ook geven we voorlichting aan zwangeren over het effect van roken op het ongeboren kind. Landelijk wordt toegewerkt naar een rookvrije generatie."

Infographic Wereld Niet Roken Dag

Wereld niet roken dag

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn