Jaarcijfers Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zZH 2016: partnerwaarschuwing blijft belangrijk

maandag 26 juni 2017

Het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH) haar jaarcijfers over 2016 gepubliceerd. Het centrum heeft verschillende soa poli’s en richt zich op groepen die meer risico lopen op een soa of seksualiteitsproblemen. Afgelopen jaar vonden er 17.786 consulten plaats, dit is een stijging van 5% ten opzichte van 2015. Het percentage cliënten dat een of meer soa’s had is ten opzichte van 2015 ook (licht) gestegen: van 19,0% naar 19,4%.

In 2016 is er binnen de risicogroepen meer prioriteit gegeven aan mannen die seks hebben met mannen (MSM), mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa en mensen met klachten die passen bij een soa. Deze prioritering werkt, want binnen deze risicogroepen wordt in verhouding meer soa gevonden. Voor MSM is het soa-vindpercentage 21%, voor mensen met klachten 27%, en voor gewaarschuwden 35%. Mensen met een lage/middelbare opleiding hebben een hoger vindpercentage dan hoogopgeleiden (23% vergeleken met 17%).

Hoog vindpercentage bij partnerwaarschuwing
Het aandeel mensen dat zich liet testen na een soa-waarschuwing is gegroeid van 18,4% in 2015 naar 19,6% in 2016. Het hoge soa vindpercentage voor gewaarschuwden geeft aan dat prioritering aan deze groep noodzakelijk blijft. Het vindpercentage bij gewaarschuwden voor een specifieke soa is 2-4 keer zo hoog dan bij de niet-gewaarschuwden. Voor gonorroe is dit 31%, voor syfilis 14% en voor hiv bijna 9%. Partnerwaarschuwing blijft dus belangrijk, het RCSG werkt aan een efficiëntere methode van partnerwaarschuwing en registratie.

MSM
In 2016 is het aandeel MSM van alle consulten gestegen naar 28%. Binnen deze groep is een stijging gevonden van gonorroe, syfilis en LGV-infecties, vooral bij MSM met een hiv-infectie. De vindpercentages voor MSM zijn verontrustend en geven reden voor het ontwikkelen van een gepast zorgaanbod voor MSM die een hoog risico lopen. Het RCSG zZh zal zich toeleggen op een aanbod voor deze groep, waarbij ook aandacht is voor het opsporen van hepatitis C.

Vindpercentage soa in de regio
In 2016 zijn 27% meer soa’s gevonden dan in 2015. De meest voorkomende soa blijft chlamydia (72%) gevolgd door gonorroe (23%), syfilis (3%), hiv (2%) en hepatitis B (1%).

Meer informatie
Meer cijfers uit de regio vindt u in de infographic.

Het RCSG zuidelijk Zuid-Holland is een samenwerking tussen GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Hollands Midden en de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ. In 2016 is 12,4% van het totaal aantal consulten in Nederland uitgevoerd door RCSG zZH.

jaarcijfers RCSGzZH

.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn