E-Health

Er zijn veel ontwikkelingen in E-Health, apps en (preventieve) gezondheidszorg: De EU ziet E-Health als speerpunt; (voormalig) minister Schippers van VWS wil initiatieven op dit gebied versterken en ook steeds meer gemeenten willen E-Health toepassingen zo snel mogelijk implementeren. Vanuit de publieke gezondheidsfunctie van de GGD en opvattingen over preventie van de GGD is dit allemaal toe te juichen. En wat verwachten burgers eigenlijk? Welke rol zouden we kunnen vervullen bij het informeren van burgers over digitalisering van de zorg? Kunnen we burgers informeren over apps die door het ziekenhuis gebruikt worden of preventieve zorg met apps? Waar kan E-Health een vorm zijn bij gezondheidsbevordering of vaccinaties?

E-Healthgroep DG&J is gestart om deze onderwerpen op tafel te krijgen. We vinden uit wat we binnen de GGD kunnen doen om meer bekend te raken met apps en andere vormen van E-Health. We zullen ook in het netwerk binnen de regio ZHZ proberen aan te sluiten bij zorgaanbieders, opleiders enzovoort die ook E-Health inzetten of apps ontwikkelen.

Diverse GGD’en hebben zelf de afgelopen jaren gezondheidsapps en websites voor burgers ontwikkeld hebben, maar tot nu toe leken zij geen mening of oordeel te hebben over die talloze gezondheidsapps, websites en wearables die aangeboden worden. Volgens diverse schattingen zijn er wereldwijd zo’n 100.000 apps die beweren je gezondheid te bevorderen. Ze zijn voor iedereen, zonder direct tussenkomst van zorgverleners, toegankelijk en we maken er met z’n allen steeds vaker gebruik van. Veel mensen willen graag een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van hun gezondheid. Het gebruik van apps hierbij is leuk en geeft je als gebruiker regie over je eigen gezondheid. Er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze apps. Slechts enkele medische apps, die in medische behandelingen worden ingezet, zijn gevalideerd. Maar de rest niet. Nog niet. Klassiek effectiviteitsonderzoek is kostbaar en duurt lang. Voordat het onderzoek is afgerond, is de app hoogstwaarschijnlijk al weer verdwenen. Toch vragen gebruikers zich af hoe het zit met hun privacy, en of de app echt zo werkt als beloofd. Ook hoor je de roep om keurmerken voor gezondheidsapps. Om al deze redenen is de GGD gestart met www.ggdappstore.nl

E-Healthgroep DG&J zal maandelijks een app uit de GGD appstore uitproberen en een review ervan publiceren.

Reviews:

 ggd appstore

.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn