Lood in de bodem

Lood in de bodem vormt een risico voor jonge kinderen. Door spelen in grond met een hoog loodgehalte kunnen ze te veel lood binnen krijgen. Dit kan invloed hebben op het leervermogen.

Lood en gezondheid
Lood is niet goed voor onze gezondheid. En zeker niet voor jonge kinderen. Dit kan namelijk invloed hebben op hun leervermogen. Dit risico geldt vooral voor kinderen tot zes jaar. Daarom zijn er internationaal afspraken gemaakt om de hoeveelheid lood in het milieu te verminderen. Zo is lood uit benzine en verf gehaald en zijn op veel plekken loden waterleidingen vervangen. Toch blijft het belangrijk om de nog bestaande bronnen van loodverontreiniging aan te pakken. Daarmee voorkomen we dat onder andere jonge kinderen lood binnen krijgen.

Lood in de bodem
In een vervuilde bodem kan lood zitten. De ondergrond waarop veel oude (binnen)steden gebouwd zijn, zoals delen van Dordrecht, bevat op sommige plaatsen lood. Op andere plaatsen, zoals in delen van de gemeenten Alblasserdam en Molenwaard, stonden vroeger bedrijven op plaatsen waar nu woonwijken zijn. Sommige daarvan kunnen voor bodemvervuiling hebben gezorgd. 

Hoe komt mijn kind in contact met lood in de bodem?
Kinderen kunnen op twee manieren met lood in de bodem in contact komen. Zij kunnen lood uit de bodem binnenkrijgen, als zij tijdens het buitenspelen vieze vingers in hun mond steken. De grond die zij zo in hun mond krijgen, kunnen ze doorslikken. Groenten die op vervuilde grond staan nemen lood op. Als uw kind zulke groente (uit eigen tuin) eet, kan het zijn dat het lood binnenkrijgt.

  Hoe krijgt mijn kind zo min mogelijk lood binnen?

 • Spelende kinderen: leg gras, tegels of een schone laag grond op plekken waar kinderen spelen. Of kies voor een zandbak met schoon zand.
 • Handen wassen: laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen. En doe dat zelf ook na tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
 • Groente kweken: doe dit in plantenbakken met schone teelaarde.
 • Groente wassen: spoel zelfgekweekte groenten en fruit grondig af.
 • Schoenen uit: doe schoenen uit bij het naar binnen lopen.
 • Stofzuigen: zuig regelmatig, vooral als u of uw kinderen met grond aan hun voeten het huis inkomen.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn