Artsen

Bent u werkzaam als arts? U kunt de afdeling infectieziektebestrijding van de Dienst Gezondheid & Jeugd bellen of e-mailen voor intercollegiaal overleg. Daarnaast kunt u een infectieziekte melden, zoals beschreven in de Wet publieke gezondheid.

Bereikbaar buiten kantoortijd

Buiten kantoortijd kunt u een arts van de afdeling infectieziektebestrijding bereiken via de gemeenschappelijke meldcentrale / meldkamer ambulancedienst.  

Meldingsplichtige ziekten en meldtermijn
Voor een overzicht van meldingsplichtige ziekten en de snelheid waarmee ze gemeld moeten worden, klikt u op onderstaande link:
Overzicht van meldingsplichtige ziekten

Landelijk nieuws over infectieziekten
Via deze link vindt u onder andere het laatste landelijke nieuws op het gebied van infectieziektebestrijding en de LCI richtlijnen.

Wat doet de Dienst Gezondheid & Jeugd na een melding?
Na een melding wordt de verkregen informatie gebruikt om bestrijdingsmaatregelen te kunnen nemen.
Activiteiten kunnen zijn:
 • opsporen van de bron (bijvoorbeeld van een voedselinfectie);
 • in kaart brengen van de mensen die in contact zijn geweest met de zieke;
 • geven van hygiëneadviezen aan de patiënt;
 • adviseren van preventieve geneesmiddelen, vaccinatie of aanvullende diagnostiek.

Met behulp van de meldingen houdt de afdeling infectieziektebestrijding overzicht over het vóórkomen van infectieziekten in de regio. Daarbij kunnen trends en uitbraken worden gesignaleerd.

Melding aan het RIVM
Na een melding op basis van de meldingsplicht worden de gegevens door de Dienst Gezondheid & Jeugd geanonimiseerd doorgegeven aan het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM. Dit is nodig ten behoeve van de landelijke surveillance en voor het beoordelen van de effectiviteit van het Rijksvaccinatieprogramma.

In een aantal gevallen, met name vanwege de kans op internationale verspreiding, geeft het RIVM de melding door aan het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Infectioscoop
Periodiek brengt de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ samen met het Regionaal Laboratorium Medische Microbiologie Dordrecht/Gorinchem de Infectioscoop uit. Deze nieuwsbrief over infectieziekten en public health is bedoeld voor specialisten, huisartsen, verloskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten en andere behandelaren.

DV poli4

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn