Ventilatie op scholen

Schone lucht in klaslokalen is belangrijk op scholen. Leerlingen en leerkrachten voelen zich hierdoor fitter en presteren beter. Gezondheidsklachten zoals oogirritatie, luchtwegklachten, hoofdpijn, verminderde concentratie en vermoeidheid worden verminderd.

Bewustwordingsproject GGD Nederland
GGD Nederland is enkele jaren geleden een bewustwordingsproject gestart ter verbetering van de ventilatie op basisscholen.

Eéndagsmethode natuurlijk geventileerde scholen
In de periode 2008-2013 zijn via het bewustwordingsproject ten minste 147 basisscholen in de regio Zuid-Holland Zuid bezocht met natuurlijke ventilatie. Op deze scholen is de zogenaamde ééndagsmethode toegepast. Aanleiding voor het bezoek was het vergroten van aandacht voor ventilatie bij leerkrachten en leerlingen, Daarnaast werden adviezen gegeven over de verbetering van het binnenmilieu.

De scholen kregen adviezen over hoe het beste geventileerd kan worden met bestaande middelen in de klaslokalen. In onze regio bleek dat in 40% van de schoollokalen de voorzieningen niet toereikend zijn om voldoende te ventileren.

Mechanisch geventileerde scholen
De laatste jaren worden scholen steeds vaker voorzien van mechanische ventilatie. Ook op deze scholen schiet de ventilatie helaas nog vaak tekort. Soms kan door juiste inregeling en/of goed onderhoud van het systeem de ventilatie worden verbeterd.

In 2013 is een vervolgproject gestart binnen het bewustwordingsproject van GGD Nederland. In het kader van dit project worden in 2014 basisscholen in de regio bezocht en wordt geadviseerd over de luchtkwaliteitverbetering in de school.

Gezonde School
Een frisse klas is een belangrijk ingrediënt voor een Gezonde School. Scholen die structureel bezig zijn met gezondheid kunnen het landelijk Vignet Gezonde School aanvragen.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn