Rampen en crises

De Dienst Gezondheid & Jeugd wil tijdens een ramp of crisis slagvaardig en daadkrachtig optreden. De Dienst voert wettelijke taken uit op het gebied van rampen en crisisbeheersing.

De crisisorganisatie
Met de crisisorganisatie geeft de Dienst Gezondheid & Jeugd invulling aan het strategisch beleidsdoel ‘vertrouwenwekkend optreden bij rampen en crisis’.  De crisisorganisatie staat beschreven in het GROP (rampenopvangplan). De crisiscoördinator is het aanspreekpunt voor de crisisorganisatie en kan besluiten tot opschaling en afschaling. Interne en externe factoren kunnen aanleiding zijn voor het gebruik van de commando- en crisisstructuur. Het GROP geeft overzicht en inzicht in de vastgestelde procedures, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen de crisisorganisatie.

Processen
De Dienst is als crisisorganisatie (wettelijk) verantwoordelijk voor een aantal taken op het gebied van de publieke gezondheid. De crisisorganisatie onderscheidt de volgende processen:

Coördinatie en regie
De Directeur Publieke Gezondheid (tevens algemeen directeur van de Dienst Gezondheid & Jeugd) is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de wettelijke taken van de Dienst in opgeschaalde situaties. De crisiscoördinator heeft mandaat tot opschalen en heeft de regie binnen de crisisorganisatie. De crisiscoördinator neemt beslissingen om de crisis te bedwingen. De verschillende procesleiders geven uitvoering en situationeel leiding aan de opdracht zoals geformuleerd in het crisisteam.

Callcenter
Het crisisteam kan het besluit nemen tot het opstarten van een callcenter. Dit callcenter heeft als doel publieksvragen te behandelen.

Samenwerking
Ter ondersteuning van de crisisorganisatie zijn de volgende overeenkomsten gesloten:

 • Convenant GHOR Veiligheidsregio ZHZ – Huisartsen - Dienst Gezondheid & Jeugd
 • Uitvoeringsovereenkomst consortium RIVAS/Careyn
 • Dienstverleningsovereenkomst GAGS met GHOR Rotterdam-Rijnmonnd.

Kaders
Leidend voor de crisisorganisatie van de Dienst Gezondheid & Jeugd zijn de:

 • Wet Publieke Gezondheid
 • Wet Veiligheidsregio’s
 • Wet Toelating Zorginstellingen
 • Regionaal Crisisplan Zuid-Holland Zuid

rampen en crisis 02

 

 

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn