Eergerelateerd geweld

Eergerelateerd geweld is iedere vorm van geestelijk of lichamelijk geweld die wordt gepleegd als reactie op een (dreiging van) schending van de eer van een man/vrouw of familie. Wanneer gedrag van een (huwbaar) meisje of vrouw, dat voor de gemeenschap of familie beschamend is, bij de buitenwereld bekend dreigt te worden of bekend is, loopt iemand risico slachtoffer te worden.

Voor sommige mensen is de familie- eer erg belangrijk. Ze hebben hechte familiebanden en dat is vaak prettig. Maar er zijn ook minder prettige kanten. De eer van de familie kan belangrijker zijn dan het welzijn van een gezinslid. In sommige families is de familie-eer zo belangrijk dat een “schending’ van de  eer desnoods met geweld moet worden voorkomen of 'hersteld'. Het geweld kan zich uiten in (dreigen) met moord, verminking, verstoting uit de familie of de gemeenschap en kan leiden tot gedwongen uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst van de familie. Eergerelateerd geweld gaat samen met psychisch leed en stress. Het geweld komt niet voort uit religie, maar hangt samen met de culturele en sociale regels in de gemeenschap.

Hoe  kan eergerelateerd geweld ontstaan?
Familieleden zijn ook afhankelijk van elkaar in het hebben van eer. Soms schaadt één familielid de familie-eer. Dit kan betekenen dat alle familieleden hun eer verliezen. Familie-eer zouden we kunnen omschrijven als het besef dat je familie volwaardig geaccepteerd wordt door de gemeenschap waarin je leeft, je hoort er helemaal bij. Je merkt aan de reacties van de gemeenschap dat ze je accepteren. Het is daardoor noodzakelijk dat je leeft volgens de (ongeschreven) regels van de gemeenschap.

Als een familielid volgens de gedragscode van een gemeenschap 'eerloos' handelt, kan de hele familie daarop worden aangekeken. Eerschending kan bijvoorbeeld ontstaan door belediging van een familielid, ondermijning van het gezag, ongehoorzaamheid en aantasting van het bezit of aantasting van de maagdelijkheid van een vrouw. Wanneer de familie hier niet tegen optreedt, kan de hele familie als 'eerloos' worden gezien. Familie is dan bijvoorbeeld niet meer welkom op feesten of bijeenkomsten. 

Eergerelateerd en huiselijk geweld
Eergerelateerd geweld lijkt vaak huiselijk geweld te zijn: slaan, schoppen, schelden, dwang, vernedering, opsluiten, isoleren of vermoorden. Huiselijk en eergerelateerd geweld zijn beide vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Er zijn echter duidelijke verschillen met huiselijk geweld:

 • Belangrijkste onderscheid is het motief: bij eergerelateerd geweld ligt dit uitsluitend in het voorkomen van eerschending of het herstellen van deze eer. De intrinsieke motivatie voor het plegen van eergerelateerd geweld is groot. Het belang van de familie staat voorop.
 • Bij huiselijk geweld ligt de oorzaak eerder in de persoonlijke geschiedenis en het karakter van de pleger en (bij volwassenen) het slachtoffer.
 • Bij partnergeweld speelt vaak de persoonlijke trots van één man een rol, bij eergerelateerd geweld de eer van de hele familie. 
 • Huiselijk geweld is een wereldwijd fenomeen, eergerelateerd geweld komt in bepaalde culturen voor.
 • Huiselijk geweld wordt (zeker als het extreem is) afgekeurd door omstanders. Eergerelateerd geweld wordt dikwijls geïnitieerd, zelfs aangemoedigd door familie en hieraan zelfs deelgenomen.
 • De zoekacties worden ook niet door alleen de man uitgevoerd, maar door de hele familie.
 • Voor een slachtoffer van eergerelateerd geweld betekent dit dat diegene niet of nauwelijks op steun vanuit de familie kan rekenen.
 • De dader voelt nauwelijks persoonlijke verantwoordelijkheid voor zijn daad, omdat het meestal een familiebeslissing is.
 • De dader beschouwt het als een 'noodlot' dat hij of zij dit moet uitvoeren. 
 • De dader wordt soms gedwongen tot het uitvoeren van het eergerelateerd geweld, als hij dit weigert kan de familie ook gewelddadig tegen hem worden.
 • Eergerelateerd geweld kan een éénmalige geweldsexplosie zijn: vrouw wordt ineens vermoord, daarvoor nooit geslagen.  Dit geweld gebeurt vaak weloverwogen en gepland.
 • Bij huiselijk geweld kan relatietherapie soms helpen om het geweld te stoppen en de relatie voort te zetten.
 • Bij eergerelateerd geweld is traditionele therapie nauwelijks effectief.
 • (Dreiging) met eergerelateerd geweld kan jaren voortduren en het geweld kan ineens weer oplaaien.


Soms kan iemand door familie-eer gevaar lopen. Als er acute dreiging is door de familie schakel dan de Politie in. Bel 112 (alleen voor acute dreiging). U kunt ook het algemene telefoonnummer bellen (0900-8844). U wordt dan doorgeschakeld naar de politie in uw regio. Veilig Thuis kan u hierbij adviseren of begeleiden. Bel hiervoor naar telefoonnummer 0800-2000.

Bekijk ook de handreiking eergerelateerd geweld.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn