Geweld in huiselijke kring

Huiselijk geweld is vaak onzichtbaar, maar komt voor in alle lagen van de bevolking en binnen alle culturen in de Nederlandse samenleving. Huiselijk geweld is één van de omvangrijkste geweldsvormen in onze samenleving. Slachtoffers zijn vaak vrouwen en kinderen, maar het treft ook mannen, ouders en ouderen. Geweld in Huiselijke Kring stopt nooit vanzelf. Tegen al deze vormen van geweld kunt u iets doen, hoe moeilijk dat ook is.

Geweld in huiselijk kring komt in verschillende vormen voor. Hieronder vindt u een korte opsomming. Op de afzonderlijke pagina's vindt u meer informatie over deze specifieke vormen.

 • Wet tijdelijk huisverbod
  De burgemeester kan een dader tien dagen een huisverbod opleggen. Dit gebeurt wanneer er een acute dreiging is voor het slachtoffer en de eventuele kinderen.

 • (Ouderen)mishandeling
  Signalen over huiselijk geweld worden soms over het hoofd gezien. Er zijn namelijk verschillende vormen van mishandeling. Ouderenmishandeling heeft speciale aandacht. Hoe kunt u ouderenmishandeling herkennen en wat kunt u er zelf aan doen?

 • Huwelijksdwang
  Huwelijksdwang komt in alle etnische gemeenschappen en klassen voor, maar vooral in Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse, Somalische, Iraanse, Iraakse, Afghaanse, Pakistaanse, Koerdische, Chinese, Molukse en Roma gemeenschappen. Maar ook in zeer gesloten autochtone gemeenschappen en in de hogere klassen (vorstenhuizen) komt huwelijksdwang voor.
 • Vrouwelijke genitale verminking
  Vrouwelijke genitale verminking wordt ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Het is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen bij meisjes en vrouwen, waar geen medische noodzaak voor is. In Nederland is het besnijden van meisjes verboden.
 • Pooierboys
  Pooierboys worden ook wel loverboys genoemd. Hoe gaan ze te werk? Hoe kunt u ze herkennen? En wat kunt er aan doen?
 • Eerwraak
  Eergerelateerd geweld is iedere vorm van geestelijk of lichamelijk geweld die wordt gepleegd als reactie op een (dreiging van) schending van de eer van een man/vrouw of familie. Wanneer gedrag van een (huwbaar) meisje of vrouw, dat voor de gemeenschap of familie beschamend is, bij de buitenwereld bekend dreigt te worden of bekend is, loopt iemand risico slachtoffer te worden.

Een veilig thuis, daar maken wij ons sterk voor!

Geweld in huiselijke kring

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn