Vrouwelijke genitale verminking

Vrouwelijke genitale verminking wordt ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Het is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen bij meisjes en vrouwen, waar geen medische noodzaak voor is. In Nederland is het besnijden van meisjes verboden.

Wat is vrouwelijke genitale verminking?
Meisjesbesnijdenis is een traditie (een gewoonte binnen een cultuur) die al heel lang bestaat. Het is een belangrijk ritueel binnen gemeenschappen waar het voorkomt. Het verschilt op welke leeftijd meisjes besneden worden. Soms al net na de geboorte, maar meestal als een meisje tussen de 4 en 12 jaar is. Soms gebeurt het ook vlak voor het huwelijk. Er kunnen vier verschillende typen Vrouwelijke genitale verminking worden onderscheiden:

 • Type 1: een deel of de hele clitoris wordt verwijderd. Dit wordt clitoridectomie genoemd.
 • Type 2: een deel of de hele clitoris wordt verwijderd. Daarnaast worden de kleine schaamlippen verwijderd. Soms worden ook de grote schaamlippen verwijderd. Dit wordt ook excisie genoemd.
 • Type 3: de vaginale opening wordt kleiner gemaakt. Dit gebeurt door de kleine schaamlippen te verwijderen en daarna aan elkaar hechten van de kleine/grote schaamlippen. Hierbij kan de clitoris ook worden verwijderd. Dit wordt ook infibulatie genoemd. Er blijft bij dit type slecht een klein gaatje open waar de urine en menstruatiebloed doorheen moet.
 • Type 4: Alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, zoals prikken, piercing, kerven, schrapen en wegbranden.

Wie hebben er veel kans om als meisje/vrouw besneden te worden?
Op de website van Pharos kun je een overzicht downloaden waarop te zien is hoe veel meisjes en vrouwen besneden worden. Meisjes en vrouwen die oorspronkelijk uit die landen afkomstig zijn hebben daarom een grotere kans om besneden te worden of besneden te zijn.

Wat doe ik als ik vermoedens heb?
Vrouwelijke genitale verminking is strafbaar! Aangezien het vooral wordt uitgevoerd bij meisjes tussen de 4 en 12 jaar valt het daarom onder kindermishandeling. Wanneer u vermoedens heeft belt u daarom met Veilig Thuis. Zij kunnen advies geven over de inschatting van de problematiek, hoe u uw vermoedens van vrouwelijk genitale verminking kan bespreken of u overlegt wat passende hulp is voor het gezin. Veilig Thuis zal na een geaccepteerde melding een onderzoek instellen.

Wanneer u vermoedt dat een volwassen vrouw verminkt is of gevaar loopt, kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Ook wij zullen samen met u beoordelen wat de beste vervolgstap is.

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn