Vaccinatieverplichting polio uitgebreid naar Indonesië en Myanmar

dinsdag 12 november 2019

Het aantal landen waarvoor de vaccinatieverplichting tegen polio geldt, is uitgebreid met de landen Indonesië en Myanmar. Dit meldt het bureau Landelijke Coördinatiecentrum Reizigers-advisering (LCR). De verspreiding van het poliovirus is een ‘Public Health Emergency of International Concern’, een medische noodsituatie van internationale zorg.

De landen Indonesië en Myanmar zijn toegevoegd aan de lijst van landen in de hoogste risicocategorie voor de verspreiding van het poliovirus. Voor reizigers betekent dit dat wanneer zij naar een van deze landen reizen, dat zij zich moeten laten vaccineren tegen het poliovirus. Tot nu toe gold de vaccinatieverplichting alleen voor Pakistan, Afghanistan, Somalië, Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en de provincie Papoea in Indonesië.

Het advies dat het bureau LCR nu geeft voor reizen naar deze landen is als volgt:

 • Aan alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen verblijven moet de laatste poliovaccinatie minder dan 12 maanden voordat men het land verlaat gegeven zijn.
 • Vaccinatie tegen polio is voor deze landen een internationaal verplichte vaccinatie.
 • Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe” (op pagina 8 en 9 van het ‘gele boekje’).
 • Een los poliovaccin is beschikbaar in Nederland, een D(K)TP-vaccin kan ook gegeven worden.

Voor kinderen geldt dat de meesten voldoende beschermd zijn tegen polio via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Voor sommige kinderen wordt een vervroegde vaccinatie of een extra poliovaccinatie geadviseerd. De reizigersverpleegkundige op het spreekuur kan u hier meer over vertellen.

LCR

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn